Chorvátsko vstupuje do Európskej únie, víta hostí

30.06.2013 Celý región

Záhreb 30. júna (TASR) - Slovenský premiér Robert Fico dnes odcestoval do Záhrebu, kde sa zúčastní na oficiálnych oslavách vstupu Chorvátska do Európskej únie. Od 1. júla sa stane Chorvátsko 28. členom bloku.


Oslavy sa uskutočňujú za účasti hlavných predstaviteľov EÚ – predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa, predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

Ako TASR informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, Slovensko kontinuálne podporovalo európske ašpirácie Záhrebu a poskytovalo krajine svoje skúsenosti z prístupového procesu.

Podľa slovenského rezortu diplomacie pre EÚ znamená vstup Chorvátska okrem iného rozšírenie oblasti stability v strategickom európskom regióne, ktorý bol ešte donedávna poznačený konfliktami, rozšírenie trhu, vytvorenie nových podnikateľských príležitostí i obohatenie kultúrnej rôznorodosti a ľudského potenciálu únie.
Ako informovala agentúra HINA, v zozname 170 vysokopostavených hostí je 15 prezidentov, 13 predsedov vlád a traja predsedovia parlamentov, ako aj mnohí podpredsedovia a členovia vlád.

Medzi prvými hosťami, ktorí pricestovali do Záhrebu, bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, jej taliansky kolega Giorgio Napolitano a macedónsky prezident Gjorge Ivanov.

Do Záhrebu pricestoval aj srbský prezident Tomislav Nikolič a premiér Ivica Dačič, ako aj čiernohorský prezident a premiér Filip Vujanovič a Milo Djukanovič. Hosťom osláv je aj český prezident Miloš Zeman. Slovenského premiéra Roberta Fica očakávajú v Záhrebe dnes okolo 22.25 h.

S platnosťou od 1. júla sa Chorvátsko stane 28. členskou krajinou Európskej únie. Chorvátsko podalo prihlášku na členstvo do EÚ v roku 2003. Oficiálny štatút kandidáta získalo na summite Európskej rady v polovici roka 2004. Negociačný proces ukončilo v júni 2011 a 9. decembra toho istého roka podpísalo prístupovú zmluvu s EÚ. Záujem o členstvo v únii potvrdil aj kladný výsledok referenda, ktoré sa v Chorvátsku uskutočnilo v januári 2012. Ratifikačný proces prístupovej zmluvy členskými krajinami EÚ sa skončil 21. júna tohto roka.
 

Vyberte región